vrijdag 29 augustus 2008

Ik heb er weer zin in.

Deze blog wil ik besteden aan mozaieken die ik in de laatste 5 jaar gemaakt heb. Via mijn uit de hand gelopen keramiek hobby kwam ik terecht in de wereld van de mozaiek. Hierdoor kwam er van een tegeltje schilderen met glazuurverf een prachtig plaatje maar om dit in een gewone lijst te doen......nee dan liever gebroken tegels er rond. Wat mij verder inspireerde om door te gaan.

De werken hieronder zijn dus gemaakt in de laatste 5 jaar. Door boeken te lezen en het uit te voeren kwam ik erachter dat er zo veel meer schuilde achter mozaiek. Zo las ik dat het de oudste vorm van kunst is die gevonden is. Want volgens de opgravingen zijn er al stukken van 5000 jaar oud gevonden in de Griekse, Perzische en Romeinse gebieden. En tot op de dag van vandaag worden er nog steeds gevonden, al worden vele werken verwoest omdat er gewoonweg geen geld genoeg is voor restauraties. Alleen topstukken worden nog gerestaureerd en bewaard. Ook melden vele boeren dit gewoon niet aan de overheid omdat dan hun land niet meer bebouwd kan worden tot de onderzoeken klaar zijn. Zonde vooral als je besef hoeveel tijd er in die vloeren gezeten hebben. Maar gelukkig zijn er nog vele plekken op de wereld waar je ze terug kun zien.

En in de 20ste eeuw waren er enkele kunstenaars die de mozaiek naar de moderne kunst hebben verwerkt. Voorbeelden: Gaudi, Hundenwasser, Klimt.
Het beroep is aan het uitsterven daar er maar enkele beroepsscholen meer zijn op de wereld. Zo zijn er in Italie nog maar 2 dagscholen, waar je pas na 3 jaar intensief werken je dit als 1ste klas vakman je beroep kan noemen. Als je die werken daar ziet, dan ben ik nog ver verwijdert van daar. Maar des te groter is de drang om kracht en tijd en creativiteit te vinden om ooit ook eens zulke prachtige werken te mogen maken. Dus wie weet......

Voorlopig heb ik deze studies al achter de rug:
2 jaar opleiding in Wilrijk, Belgie
praktijklessen van Gino Tondat, tekenklas en kunstgeschiedenis
2 daagse opleiding in de Scuola Mosaicisti del Fruili te Spilembergo, Italie
Inleiding moderne mozaiek met praktijkklas.













Werkstukken vanuit mijn studietijd